21 december 2020

een moeilijke tijd

We keken uit naar het nest van Prada en Lasse, ook al was het eigenlijk een “Oeps” nest. Prada had een aardig buikje. Maar dan ……… Zoals altijd vanaf de 56e dag wordt de temperatuur 4 keer per dag gemeten om te zien wanneer het onder de 37 graden komt. Dit is eigenlijk een veilige indicatie dat de bevalling 24 uur later zal beginnen. Niet zo met Prada. De temperatuur op de 59e dag was 38 graden en Prada lag rustig te slapen, niets wees erop dat ze haar puppies zou krijgen. Ik sliep op de bank in de woonkamer om Prada niet alleen te laten. Op een bepaald moment in de nacht is ze bevallen van 2 puppy’s zonder dat ik het door had. Toen ik om 5 uur wakker werd om bij haar te kijken, zag ik tot mijn schrik de 2 dode pups. Kalm blijven en handelen was aan de orde van de dag. Toen was er afwachten geraden, maar er gebeurde niets. Om 8 uur reed ik met haar naar de dierenarts, voor een ​​echo en een röntgenfoto, 3 a 4 pups waren duidelijk zichtbaar. Terug naar huis gereden en gewacht. Maar er gebeurde weer niets. In overleg met onze dierenarts kreeg Prada een weeënmiddel en een uur later werd er een prachtig mannetje geboren, maar hij was dood. Ik was wanhopig en was bang de andere pups te verliezen, die ik duidelijk in Prada’s buik kon voelen. We wachtten en gaven nog een keer een weeënmiddel, maar het had geen effect. Prada was gewoon niet aan het bevallen.

Goed advies was duur. We hebben besloten om een ​​keizersnede te laten doen. Dat gebeurde om 13.00 uur en er werden 2 gezonde pups naar buiten gehaald. De baarmoeder was schoon en netjes, niets dat aanleiding gaf tot zwakte bij de bevalling. We hadden een reutje van 280 gram en een vrouwtje van 240 gram, eigenlijk was alles goed. We zijn blij en opgelucht met de pups en Prada naar Huis gereden.

De werpkist was nu weer schoon en netjes en Prada en de pups waren tevreden. MAAR …… de puppys wilden niet drinken en de tepels van Prada waren groot en vol melk. Keer op keer probeerde ik de pups aan te leggen. Temperatuur gemeten bij de pups, die was veel te laag, slechts 32, o. Paniek!!!! Warmhoudplaat op stand 10, de rode lamp van 240 watt  lager gaan hangen,om de pups warm te krijgen. Dat lukte na een paar uur, de temperatuur lag op 36,5 en 37,0. Maar ze wilden nog steeds niet drinken.

Om een ​​lang verhaal kort te maken: in de eerste 3 dagen kregen de pups elke 3 uur een sonde omdat ze nog maar 210 gram en 260 gram wogen en afgevallen waren. Prada’s tepels zaten vol, alleen wilde niemand ervan drinken. Na 3 dagen dronken de 2 eindelijk uit de fles. Af en toe keer op keer ze weer aan de tepel laten drinken. Tot dat onze 2 puppys eindelijk aankwamen, bleven we elke 3 uur dag en nacht de fles geven. Alles ging goed en op vrijdag 11-12-2020 waren ze een week oud. Vreugde kwam op.

Dat veranderde op zaterdag, plotseling had het reutje, dat altijd groter en sterker was, geen roze huidskleur meer, hij zag er een beetje grijs uit. Natuurlijk dacht ik dat het kwam door mijn vermoeidheid. Zijn buik was iets opgezet, hoewel hij niet veel had gedronken. Hij was kalm, maar er klopte iets niet. Ik masseerde zijn buik en gaf hem venkelthee met manukahoning. Ik dacht dat hij misschien verstopt was. Een klysma met Microclist resulteerde in een normale stoelgang. Ik was bang en erg bezorgd. Zaterdagavond naar de dierenarts gereden. Ze kon niets vinden, behalve dat hij een dikke buik had. Hij kreeg pijnstillers en een antibioticum. Hij wilde niet meer drinken en korte tijd later stierf hij. Een week oud …… alles was in orde ….. en toen gewoon dood ……. ik was er kapot van, oneindig verdrietig en had eigenlijk geen kracht meer.

Er was echter iemand die mij nodig had, het meisje!

Ze drinkt elke 3 uur uit de fles en is heel goed aangekomen. De tepels van Prada geven niet veel melk meer, maar het kleintje ligt bij mama Prada en zuigt een beetje aan de tepels en Prada zorgt liefdevol voor haar. Op vrijdag 18 december 2020 werd ze 2 weken oud en verdrievoudigde haar geboortegewicht. Vandaag op zondag 20 december 2020 opende ze haar ogen. Af en toe staat ze al op  haar 4 pootjes en beweegt ze meer. Haar favoriete slaapplek is op een van de 3 teddyberen die op de warmhoudplaat in de werpkist liggen. Ze zal zeker ooit een alpinist worden, omdat ze altijd op teddyberen kruipt.

Firstprizebears Tatum O’Neil onze prinses vandaag met 2 weken en 2 dagen

  

ca 1 week oud

       

Haar broertje en het ” Tatum ”                                                                          3 dagen oud